sušárna ovoce

Drobný objekt vystavěný a původně sloužící jako sušárna na ovoce se nachází v zahradě při hospodářské usedlosti čp. 12. Ta se nachází ve střední části obce při hlavní silniční komunikaci. Jedná se o celodřevěnou stavbu vystavěnou na obdélném půdoryse o rozměrech 425 x 170 cm, výška štítové stěny 100 cm, tvořenou dvěma nestejně velkými prostorami, zastřešenými pod sedlovou střechou s otevřeným štítem na obou stranách, krytinou jsou pálené tašky bobrovky (výška sedla střechy 100 cm). Větší část, s průčelní stěnou o výšce 160 cm,určená k vlastnímu sušení, je roubená (technika „na rybinu“ i „zámky“), její strop vytváří poval s hliněnou mazanicí. Součástí této prostory je z pálených cihel vyzděná pec, jejíž zděná stěna se uplatňuje do výšky 70 cm v kratší štítové průčelní stěně. V téže zděné stěně je proraženo segmentově zaklenuté ústí pece a o něco výše, vlevo, pak výdechový otvor pece. Vlastní komín k peci zřejmě nikdy přistavěn nebyl; nenacházíme po něm žádné stopy v roubení ani ve zdivu samotném. Menší přípravný prostor, jehož průčelní stěna pod štítem dosahuje výšky 100 cm, je bedněný.