Lichtenštejnská hrobka

Hrobka se nachází při západní straně farního kostela Všech svatých v prostoru u severního úseku hradební zdi, obepínající historické jádro města. Východně od hrobky, oddělen zídkou, navazuje hřbitov. Volně stojící stavba čtvercového půdorysu završená sedlovou střechou je hlavní fasádou obrácena směrem k prostranství před kostelem a k přístupové cestě z ulice Palackého (dříve Židovské). Areál hrobky je vymezen nízkou zídkou s plůtkem, přístupný je zděnou pilířovou branou s kamennými čučky ve vrcholu. Spodní partie stavby je opatřena předstupujícím kamenným soklem s oblounem, nad ním je čelní fasáda zdůrazněna plastickou bosáží, boční fasády jsou hladké, na nárožích rámované přesahující bosáží. Na ose vstupní strany je nad třemi schůdky prolomen obdélný vstup rámovaný kamenným profilovaným ostěním, nad ním je osazena kamenná deska s dedikačním nápisem: ELEONORA OETTINGANA PRINC / CAROLO LIECHTENSTEINIO PRINC / CIVIB AEQVE AC EXERCITIB CARISS / MARITO DESIDERATISSIMO / TVM SIBI ET SVIS / ORDINE QVO NATVRAE AVTOR IVSSERIT SECVTVRIS / VIVENS FECIT / ANNO MDCCXXXIX //. Po bocích portálu jsou osazeny kamenné desky s reliéfními rodovými znaky Lichtenštejnů i Oettingen-Spielbergů. V hladkém kladí je umístěn výrazný plastický nápis: HERR SEI UNS NICHT RICHTER, SONDERN ERLÖSER. Trojúhelný hladký štít je orámován konzolovou římsou. V bočních fasádách jsou v obdélných kamenných ostěních prolomeny lunetové okenní otvory. Ústřední čtvercový prostor sloužící jako kaple je završen křížovou klenbou, obdélné výklenky vybrané v síle zdi jsou zaklenuty valeně. Průčelní stěna je pojednána olejomalbou Krista na kříži, nad vstupem je v lunetě osazena bronzová deska s vyrytým rodokmenem krumlovské větve Lichtenštejnů. Ostatní stěny jsou hladké pojednané imitací kvádrové rustiky, v patě klenby místnost obíhá jednoduchá římsa. Obloukové záklenky jsou zdobeny plastickým kazetovo-květinovým dekorem. Do bočních stěn jsou vsazeny bronzové nápisové desky. Do dvou podzemních pohřebních komor se sestupuje otvorem v podlaze krytým litinovými deskami.