měšťanský pivovar
Holešovice
Holešovice
pivovar

anotace

Neorenesanční komplex pivovarských budov pochází z let 1896-97 podle projektu Josefa Bertla a Otakara Bureše.

dějiny

Pivovar byl založen roku 1895 několika pražskými měšťany. Práce na výstavbě pivovaru začala hned následujícího roku, stavbu prováděla stavební firma Nekvasil, která stavela pivovary v Bráníku a na Vinohradech. Po půl roce byla stavba natolik hotová, že bylo vmontováno strojní a elektrické zařízení od firmy Ringhoffer a Křižík. První várka byla zahájena dva roky po založení. Pivovar byl od počátku úspěšný, takže záhy došlo k jeho rozšíření. V zahradě pivovaru se nacházelo divadlo Urania.

popis

Komplex na půdorysu lichoběžníku sestává z administrativní budovy, sladovny, varny, strojovny, spilky a ohradní zdi s branami.