zřícenina hradu Krunvald

Hrad Krumvald, jehož jméno vzniklo počeštěním původního německého názvu Grünwald, byl vybudován patrně na konci 13. nebo počátku 14. století neznámým příslušníkem rozvětveného rodu Ranožírovců, jejichž hlavním sídlem byl hrad v nedalekém Bílkově. Samotný hrad Krumvald se v písemných pramenech neobjevuje a jediným dokladem jeho existence je pouze užívání predikátu z Gruenwaldu jeho držiteli. Tak k roku 1310 jsou jmenováni bratři Smil a Wolfram z Gruenwaldu a dále v roce 1347 bratři Beneš a Ondřej. To jsou poslední známí majitelé hradu, který je patrně ještě před koncem 14. století opuštěn. Zbytky hradu jsou situovány v nadmořské výšce 600 m ve střední části táhlého hřebenu, který vybíhá směrem k SSV od návrší Zelená hora (kóta 619,2 m). Důvod založení hradu v nepříliš strategické poloze již neznáme – místo bylo ze dvou stran přístupné po širokém temeni hřbetu a též boční svahy klesající do údolí Dobrohošťského a Budiškovického potoka jsou jen mírné. Hradní areál o rozměrech 90 × 80 m, který zaujal celou šíři hřbetu, je tvořen obdélným jádrem a širokým fortifikačním systémem dochovaným v podobě hlubokých příkopů s vnějšími valy. Vyvýšené hradní jádro má tvar pravidelného obdélníka o rozměrech 40 × 30 m. Na třech stranách je obklopeno lineárními nízkými valy (o výšce 0,3 – 0,5 m), které jsou s největší pravděpodobností pozůstatky vnitřní obvodové hradby. Vnitřní plocha je mírně členitá s několika zahloubenými a vyvýšenými objekty, což jsou zřejmě zbytky původní vnitřní zástavby. Žádné zbytky zdiva se však zde ani v jiné části hradu nedochovaly. Fortifikační systém hradu, zachovaný především na obou bočních stranách, se skládá z mohutného příkopu o šířce až 15 m a přiléhajícího vnějšího valu širokého kolem 10 m. Výškový rozdíl mezi dnem příkopu a temenem valu je na Z straně asi 3 m, na V straně 1 – 1,5 m. Příkopy i valy mají tvar písmene L o délce stran 65 m a 10 m, přičemž jejich kratší úseky se k sobě na J straně přibližují na vzdálenost 25 m. Terénní situace – zejména nedokončený Z příkop ukončený rovnou skalní stěnou - však naznačuje, že obě fortifikace nebyly navzájem propojeny. Uvažovat můžeme buď o nedokončeném obvodovém opevnění nebo o existenci zaniklých nadzemních staveb, které opevnění na obou stranách uzavíraly, ve druhém případě by měl hrad průjezdnou dispozici přístupnou ze S i z J.