činžovní dům

Nárožní činžovní dům postavený podle návrhu arch. Rudolfa Welse (spolupráce arch. Guido Lagus) v letech 1937 - 38 ve funkcionalistickém stylu. Objekt se zaobleným nárožím, obložený bělavým keramickým obkladem, boční fasády do ul. Veverkova i Heřmanova jsou členěny předstupující plochou risalitů, nárožní fasáda s mělkými balkony a prvky oken a dveří vytvářející mělké špalety. Dům je ukončen ustupujícím 5.patrem (fasáda na nároží v tomto místě okosena). V risalitech jsou ležatá obdélná okna, v krajních osách okna francouzská. Okna jsou lemována keramickými oblými tvarovkami. V interiéru dochovány původní prvky - ve vestibulu vstupní dveře s leptanými pásy, obklad stěn z mramorových desek v kombinaci s bílo-černým mramorováním, původní dlažba, štukový dekor stropu a stěna s poštovními schránkami. V patrech schodiště s nízkým mramor.obkladem, výtahová šachta s ochranou mříží a dveřmi, dveře do bytů s kukátky. (rovněž interiéry bytů s pův.prvky dveří s kováním z bílé mosazi a skleněnými výplněmi, zasouvací dveře salonu, radiátory aj., rovněž původní dispozice místností je neporušená.