koupaliště Občanská plovárna

První plovárna na malostranském břehu byla zřízena vojskem roku 1809. Tato plovárna spočívala na vorové konstrukci bývala při povodních témeř vždy poškozena, v důsledku toho byl omezován její provoz. Z nespokojeného lidu se vytvořil výbor, který žádal magistrát o zřízení nové plovárny. 1840 byla stavba povolena. Nejprve byla postavena střední sloupová síň a pravé křídlo převlékacích kabin a před další sezónou i křídlo levé. Stavba byla převážne dřevěná. Pro zpevnění břehu zde byly vysázeny stromy. V roce 1876 došlo k rozšíření a částečné přestavbě. Boční křídla byla zděná a mírně převyšovala střední pavilon. Plovárna byla založena pod svahem Letné, v pobřežním trojúhelníkovém pásu. Budova plovárny je dvoukřídlá se středním centrálním pavilonem, který mírně předstupuje a jehož průčelí je rešeno jako dórský sloupový portikus. Zastřešen je hloubkově sedlovou střechou. Boční křídla jsou rešena na basilikálním principu, tzn. se střední převýšenou lodí s průhledem do krovu a patrovou galerií. Jižní průčelí je trojdílné v centrální části se sloupovým portikem o šesti dórských sloupech nesoucích redukované kladí a tympanon s náznaky akroterií. (Sloupy i portikus jsou bedněné ze dřeva). Boční křídla o desti okenních osách jsou rytmizována toskánskými pilastry. Boční štítová průčelí jsou členěna toskánskými pilastry, na ose je pravoúhlý portál s profilovanou šambránou s uchy. Střední navýšená část štítu je prosvětlena velkým půlkruhovým paprsčitě členěným oknem. Severní průčelí je zjednodušenou variantou průčelí jižního.