zřícenina tvrze Tumaberk

Zřícenina tvrze Tumaberg se nachází severovýchodně od České Olešné na kótě 624,9 m n.m., Tůmův kopec - na návrší, v lese. Stavba patrně z počátku 16. stol., ale jedna z verzí její datace je konec 18., zač. 19. stol. jako romantická rozhledna, snad od počátku budovaná jako zřícenina. Zřícenina věžové stavby obdélného půdorysu 5x7 m o síle zdi cca 1,4 m z lomového kamene s cihelným segmentovým zaklenutím vstupu a oken a cihelnou vysprávkou. Průčelí prolomena kosodélnými okénky schodiště s kamennými tesanými neprofilovanými ostěními, organickými se základní výstavbou věže. Schodiště vřetenové (patrné stopy ve zdivu a omítce) v SV rohu půdorysu. Schodiště má cihlový, s výstavbou objektu současný líc. Schodiště bylo dřevěné. Torzo stavby dochováno ve výšce cca 10 m.