boží muka

Žulová sloupková pozdně gotická boží muka poblíž vsi u polní a úvozové cesty. Nízký plochý sokl, ze které vyrůstá štíhlý hranolový dřík, na vrchol dříku dosedá rozšířená nástavba otevřená na dvou stranách plochými obdélnými nikami s trojúhelníkovým štítovým završením. Sloupková boží muka jsou situována na severozápadním okraji vsi na rozcestí polní a úvozové cesty. Jedná se o sloupková boží muka pozdně gotická, kolem r.1500, žulová. Nízký plochý sokl, ze které vyrůstá štíhlý hranolový dřík s okosenými hranami, nad soklem a pod vrcholem zkosení trojúhelníkové, vytvářející optický dojem podstavy a hlavice. Na vrchol dříku dosedá zkosenou římsou rozšířená lucernová nástavba otevřená na dvou stranách plochými obdélnými nikami s trojúhelníkovým štítovým završením. Nástavba je poškozena. Výzdoba nik nedochována, její podoba neznámá. Patrně by se mohlo jednat o obrázky malované na plechu. Zbývající dvě strany tvarově shodná, bez nik. V místě průniku sedlových stříšek nik vyrůstal patrně prostý kamenný kříž, uražený. Boží muka obílena, nátěr opršelý. Tvarově jsou shodná s božími muky v Mahouši.