zřícenina hradu Vítkův hrádek

Zřícenina Vítkova hrádku se nachází na zalesněném skalnatém ostrohu nad Hamerským potokem severozápadně od obce Blažejov.Má přibližně nepravidelný trojúhelníkový půdorys se základnou obrácenou k SV. Od strany přístupu bylo hradiště chráněno dvěmi hliněnými valy s hlubokými příkopy, kromě toho obehnáno zdí s branou, ke které na severovýchodní straně byly přistavěna obytná budova o třech prostorech, jejíž zdivo spolu se severním nárožím hradby se v torzu zachovalo. V západní části nádvoří stávala pravděpodobně volně válcová věž, po níž zbyly patrné pouze stopy v terénu. Hrádek byl vystavěn Vítkem z Hradce (1223-1267), který roku 1267 daroval řádu německých rytířů (po vstupu do řádu spolu s platy ve vsích Blažejov, Oldřiš, Mutiněves, Malý Ratmírov, Dvoreček a dal.). Řád zde pobýval asi do roku 1405, dne 19.12.1416 je zde uváděn Sezema z Chotěmi. Předpokládané období zániku spadá do období po r. 1416., k roku 1458 je hrádek zmiňován již jako pustý.Byl nejspíše opuštěn a postupně došlo k rozpadu a rozebrání na stavební materiál. Od 19.stol. prováděny výkopy. Roku 1882 se obyvatelé Blažejova pokoušejí bezvýsledně nalézt poklad a podzemní chodbu do domku „U Petra. Amatérské výkopy po r. 1989 zničily terénní situace a dochované archeologické vrstvy. Dochovány stopy valů v terénu, hliněné, zpevněné kamenem. Dvojí - vnitřní a vnější val. Časově shodné s datací hradu. Příkopy uměle vybudované mezi valy, dochovaná stopa v terénu. Časově shodné s datací hradu.