hradiště Drahuš

Raně středověké hradiště se nachází na jazykovité říční terase levého břehu Ohře u jihozápadního okraje Postoloprt, která okolní záplavovou oblast Ohře převyšuje o pouhé 2 až 4 m. Blatné hradiště dvoudílné dispozice ztotožňováno s hradištěm Drahúš. Terasa je na severozápadě lemovaná starým korytem řeky; protáhlý výběžek dosahuje svým hrotem na jihu až k samému dnešnímu břehu Ohře. Téměř celý obvod terasy s delší osou v severojižním směru je obehnán valem o celkové délce 1100 metrů. Takto vymezené hradiště má rozlohu 6,75 hektaru. Vnitřní prostor je v místech, kde začíná jazykovitý výběžek terasy, přepažen obloukovitým valem dělícím hradiště na dvě části - na výše položené vnitřní hradiště na jihu a na o málo rozlehlejší předhradí na severu. Z celého opevnění se nejlépe zachovala příčná, severní část obvodového valu. Val má mírně obloukovitý průběh, je 300 metrů dlouhý, 2,5 m vysoký, v koruně 5 m a u paty až 11,5 m široký. Vnitřní příčný val dosahuje pak délky 140 m, je asi metr vysoký a 6 až 7 m široký. Sondáž vnějším příčným valem (70. léta 20 stol.) přinesla poznatky o konstrukci opevnění. Hradbu budovanou z trámů, fošen a hlíny chránila z vnější strany 1 metr široká zeď z opukových, nasucho kladených kamenů, zevnitř ji vymezoval 70 cm široký a 50 cm hluboký žlab. Síla hradby dosahovala 7,2 metru. Vnější příkop, zjištěný sondáží, zkoumán nebyl. Mezi ním a hradbou se nalézala 1,5 metru široká berma. Za valem byly při opevnění zjištěny i sídlištní objekty - jámy a snad i pozůstatek obydlí.