kostel sv. Kříže a Všech svatých

Kostel sv. Kříže a Všech svatých je jednolodní orientovaná zděná stavba s představenou hranolovou věží v západním průčelí a přistavěnou sakristií při presbytáři na jižní straně. Nad trojboce uzavřeným presbytářem polygonální sanktusník. Věž je kryta cibulí s lucernou, krytinou je zde plech, stejně jako na sanktusníku. Zbytek střechy je pokryt pálenou taškou, vlnovkou. Na věži umístěny věžní hodiny s ciferníky na všech čtyřech stranách věže. Ke vstupu do kostela vede jednoramenné schodiště o pěti stupních. Čelní (západní) průčelí věže je bohatě členěno. Horizontálně je členěno vysokým soklem, který je zakončen římsou a obíhá po obvodu celého kostela. Nad půlkruhovým vstupem balkonék vynesený na volutové konzole. Vstupní dveře do kostela jsou dřevěné dvoukřídlé výplňové ze zdobným kováním. V ose dveří, nad balkónkem půlhruhově zakončené okno ve špaletě se segmentovým frontonem. Po stranách okna drobné pilířky podpírající fronton, zdobené čabrakami ve štuku. Průčelí je dále členěno svazkovými pilíři, které vynášejí mezipatrovou římsu, která v ose dveří přechází v trojúhelníkový štít s tympanonem. V tympanonu je štukový erb v kartuši (červený maltézký kříž se šesticípou hvězdou v černém oválném poli). Nad štítem pokračují subtilnější svazkové pilastry zakončené korintskými hlavicemi. Mezi nimi je v ose dveří je umístěno vysoké půlkruhově uzavřené okno se suprafenestrou. Na hlavice pilířů doléhá profilovaná římsa, v ose dveří půlkruhově prolomená směrem dolů. Korunní římsa je půlkruhově prolomená směrem vzhůru, v prostoru mezi římsami umístěny vežní hodiny, dnes bez ciferníku. Okenní výplně tvoří tabulky skla, mezi kovovými příčlemi. Jižní boční průčelí věže je v přízemí členěno odlišně. Vstup do věže je umístěn ve výšce přibližně dvou metrů, vede k němu vnější jednoramenné křivočaré schodiště. Dveřní otvor je v líci, polokruhově uzavřený. Dveře jsou jednokřídlé plechové ze zdobným kováním. Supraporta ve tvaru záclonového oblouku. V ose nad oknem, pod mezipatrovou římsou, umístěna kartuše s letopočtem 1904. Po stranách průčelí svazkové pilíře. Patro členěno stejně jako na čelním průčelí. Severní boční průčelí věže je v přízemí členěno po stranách svazkovými pilíři. Mezi nimi půlkruhově ukončené okno ve špaletě se štukovým pásem zdobeným klenáky, glutaé a volutami. Patro čelěněno stejně jako na čelním průčelí. Jižní průčelí lodi je členěno dvojicemi pilířů, mezi dvojicemi jsou rozmístěna tři okna zaklenutá půlkruhem s ústupkem. Okna jsou ve špaletě se štukovou šambránou. Pod středním oknem je v ose v přízemí umístěn portál s ušima a supraportou. Vstupní otvor je zazděný. Na loď navazuje presbytář, k němuž je na jižní straně připojena obdélná sakristie. Západní průčelí sakristie je členěno dvojicí pilířů po pravé straně průčelí, na levé straně je pilíř pouze jeden. Mezi pilíři je v jedné vertikální ose umístěn portál v přízemí a okno v patře. Portál je s ušima a supraportou, vstupní otvor je zazděný. Okno je v líci se šambránou s ušima. Okno je dvojité, dřevěné, středově členěné, v horní části je v každém křídle jedna čtvercová tabulka, v dolní části jsou v každém křídle dvě tabulky skla. Jižní průčelí sakristie členěné jednou okenní osou a po stranách po jednom pilíři. Spodní okno je obdélné dvojdílné, dvoukřídlé, každé křídlo má po třech tabulkách. Kolem okna je oválná štuková zdobená šambrána. Tvar šambrány je podpořen půlkruhovým prohnutím směrem dolů v římse soklu. Vrchní okno je vyšší obdélné, dvojkřídlé se štukovou šambránou s ušima a salšími ozdobnými prvky (podpůrné konzole, klenák). Průčelí je zakončeno trojúhelným štítem. Východní průčelí sakristie je členěno stejným způsobem jako jižní pouze s tím rozdílem, že po levé straně průčelí jsou dva pilíře. Presbytář je členěn pilíři. Na severní straně presbytáře okno typově shodné s okny v lodi. Severní průčelí lodi členěno stejným způsobem jako jižní, ale chybí tu portál.