socha sv. Linharta

Socha se nachází při radonickém kostele Povýšení sv. Kříže, vně jeho ohradní zdi. V rámci restaurování byla odsunuta ode zdi o několik metrů níže k ulici. Terén mezi ulicí a zdí, obepínající nízké návrší s kostelem, je vysvahován. Socha sv. Linharta představuje světeckou skulpturu přibližně životní velikosti, osazenou na statickém profilovaném soklu lehce obdélného průřezu. Dílo je zhotoveno z jemnozrnného, zřejmě mšenského pískovce. Linhart drží v levé ruce kovovou zlacenou berlu. Na nízkém fundamentu stojící spodní část přechází ustupující profilací na hranolový dřík, ukončený krycí deskou s obvodovou profilací ze tří stran. Na čelní straně dříku soklové architektury je připevněna reliéfní kartuš ze světlejšího materiálu pískové barvy. Je vroubena masivním páskovým dekorem doplněným retardovanými prvky rokajů a mušle. Nízký reliéf v kartuši revokuje atribut světce - pasoucí se dobytek na pozadí krajiny se zástavbou. Vlastní socha představuje v lehkém kontrapostu stojícího světce v biskupském rouchu s mitrou na hlavě s pravou rukou v žehnajícím gestu. Roucho sochy je bohatě řaseno a promodelováno záhyby vertikálními, částečně diagonálně, lokálně i zvlněnými záhyby. Hlava, lehce natočená obličejem doprava, vyrovnává kontrapost.