činžovní dům

Řadový činžovní šestipodlažní dům z roku 1938 patřící do kategorie tzv. elektrických nájemních domů Prahy 7. Tyto domy vznikaly jako enkláva moderního elektrizovaného bydlení kolem budovy Elektrických podniků a na jejich realizaci se podíleli významní architekti. Objekt má jednoduchou fasádu, přízemí je obloženo travertinem, ostatní plochy obdélníkovým keramickým obkladem bílé barvy, podokenní římsy v krajních osách a římsy objektu obkladem hnědočerveným. Bílohnědá kombinace je uplatněna i na okeních rámech. V domě jsou dochovány takřka všechny prvky z původní realizace: ve vstupní hale se nacházejí původní telefonní budky, obložení leštěným travertinem a černým mramorem, stropní podhledy pro umístění svítidel. Dochována i původní úprava stěn chodby tzv. linkrustou, podlaha, schody z terazza, zábradlí, madla, domovní dveře, dveře do bytů s prvky z leštěného hliníku a originální mechanismy na schodišťových oknech. V bytech dochovány původní architektonické dispozice: dělení prostoru na obytnou reprezentační část a tzv. obslužnou zónu. Zachovaly se i parkety, původní topná litinová tělesa i s kohoutky, kliky a okenní mechanismy, obklady tzv. irisovanými kachlíky z katalogu Rako 1935, původní vestavěný skříňový nábytek, koupelny i kuchyně mají původní obklady a dlažby, mnohdy i tzv. instalační zátky z leštěného kovu, dochovaly se keramické dvojdřezy, bidety a umývadla, pod okny terazzové parapetní desky.