vodárna

Objekt vodárny na parcele č.2422 Zděný patrový převýšený objekt, fasáda v červeno-bílé barevnosti kombinací omítaných ploch s detaily z režného zdiva (nárožní pilastry, zubořez ve štítu, šambrány oválných okének, suprafenestry oken s tabulkovým zasklením). Sedlová střecha, komíny v nároží. Objekt je poslední z původně prohlášeného areálu - části souboru věcí v areálu býv. dílen pro opravy vozidel, výtopny a nádraží býv.spol.státní dráhy a společ. Buštěhrad. dráhy. Stavby jsou z r.1868, kdy společnost StEG dokončila spojku ze své stanice Bruska (Praha-Dejvice) do Buben. V letech 2004 - 2008 bylo součástí tohoto souboru jako KP 8 objektů: 1 - montážní hala železničních dílen, bez novodobých přístaveb (parc.2427) 2 - čp.204 - býv.vrátnice želez.dílen s jídelnou pro dělníky (parc.2428) 3 - remíza býv.výtopny s provozními místnostmi (parc.2420) 4 - remíza býv.výtopny (remíza vládních salónních vozů, parc. 2419) 5 - čp.272 - býv.staniční budova StEG (dnes nákladní pokladna a kanceláře ČD), s přilehlou budovou skladiště, parc.2423 a 2424 6 - objekt lokomotivní remízy, parc.2468, spojené s: 7 - dalším objektem vodárny (obojí na parc.č. 2468) 8 - a dnešní budova vodárny (parc.č. 2422)