venkovská usedlost

Areál kopaničářské venkovské usedlosti č.p. 29 tvoří obytné stavení, stodola a torzo chléva. Jedná se o památkově autentický areál tradičního lidového stavitelství situovaný na vesnici charakteristickou svoji rozvolněnou zástavbou horského dvorcového osídlení. Celý areál byl po dlouhá léta neudržovaný a zpustlý, konstrukce obydlí byly v havarijním stavu, objekty se v roce 2016 nacházely pod hradbou bujné náletové vegetace. V letech 2017 - 2019 proběhla obnova obytného stavení. Stavení je nedílnou součástí krajiny, se kterou vytváří jeden harmonický celek, proto byl současně s obnovou domu zahájen proces obnovy sadu tradičních bělokarpatských odrůd ovocných stromů. Byly zmapovány a popsány všechny dochované staré odrůdy stromů a jejich stav. Obnovou prochází také bělokarpatské květnaté louky na vyčištěném pozemku před domem.