silniční most

Most se nachází v intravilánu v severovýchodním okraji obce na silnici III. třídy Č. 144 na jejím 3,965 km a přemosťuje Libotyňský potok. přitékající k mostu od SZZ a vtékající do řeky Blanice. Svojí osou je most orientován SZZ-JVV. Je konstruován jako masivní kamenný, dvouobloukový s netypickým zaklenutím, kolmý, s horní mostovkou, bez zídek a bez křídel, rozšířený. Délka mostu je 10.50 m, šířka 5,72 m, výška 3,40 m a délka přemostění je 7,85 m. Most je vystavěn z lomového kamene na maltu vápennou, opatřený hrubou vápenocementovou omítkou. Opěrné zdivo, výšky 1,17 a 0,93 a dva střední pilíře jednoho meziklenebního prostoru, výšky 0,95 rn, z většího režného lomového kamene, vynáší dvě polokruhové klenby, které jsou vzájemně otevřeny výsečemi. Výsečová klenba je ze statických důvodů dodatečně vynesena dozděným pilířkem spočívajícím na podélném pasu výšky cca 94 cm z lomového kamene mezi lícovými pilíři. Střední pilíř na SZZ straně je zhotoven z jednoho kusu nedokončeného kamenného koryta. Před středním pilířem na návodní straně položen šikmo usazený hrubě opracovaný kamenný blok šířky 65 cm, výšky 35 cm a délky 160 cm na ochranu samotného pilíře. Vrcholnice klenby, 2,71 m u SSV oblouku a 2,47 m u JiZ oblouku nad úrovní koryta, je vodorovná. Dimenze klenby je cca 50 cm. Líc podhledu klenby je opatřen hlazenou cementovou omítkou s povrchem narušeným vlhkostí. Čela mostu jsou omítnuta hrubou vápenocementovou omítkou s iluzorně vyznačenými klenáky. Před lícem zdiva jsou na SZZ straně za korunu zavěšeny dva trubkové rozvody. Zdivo vrcholí železobetonovými deskami šířky 0,50 a 0,90 m, které rozšiřují průjezdný profil komunikace. Desky jsou podporovány krajními pilíři, vyzděnými z režného lomového kamene, ve středu vyloženou železobetonovou konzolí se zešikmenou přední hranou. Rozšíření vrcholí betonovou korunou výšky 21 cm a šířky 45 cm. ve které jsou osazeny betonové sloupky zábradlí výšky 97 cm se dvěmi vodorovnými příčkami z ocelových trubek. Komunikace na mostě je živičná, se spádem na obě strany podélné osy. Při nižším stavu hladiny voda protéká pouze pod SSV obloukem, kde o 24 cm snížené dno je kamenité. Povrch koryta pod JJZ obloukem je vyložen dlažbou z lomového příčně a na výšku kladeného kamene. Za mostem po směru toku je koryto skalnaté.