Hlávkův most

KP tvoří: - Most - sousoší Humanita (Rodina) - sousoší Práce Výtvarná výzdoba J. Štursy (sousoší Práce, Humanita, 1911-1913), medailony na pilířích od J. Mařatka a O. Gutfreunda. B. Kafka a L. Kofránek provedli reliéfy na ostrovních pilířích. Stavba mostu souvisela s regulací Vltavy a stavbou Ústředních jatek v Holešovicích a elektrárny na Štvanici. Nejprve zde byl postaven most provizorní, dřevěný. Most samotný byl postaven ve dvou etapách a již od počátku se vedly spory, jakou technologií má být postaven. Starší část mostu mezi Karlínem a Štvanicí byla postavena 1908-1910 a měla ještě železnou obloukovou konstrukci (nahrazenou 1963). Část mostu mezi Holešovicemi a Štvanicí je již betonová a byla postavena v letech 1910-1911, rozšířeno 1958-63. Oblouky mostu mají bud´ klenbu vetknutou nebo kloubovou a liší se šířkou. Most má kamenný obklad pouze na pylonech, ostatní části a to včetně výzdoby jsou bud´ betonové nebo z umělého kamene.