pomník obětem transportu smrti

1) pomník obětem transportu smrti 2) hřbitovní branka 1) pomník obětem transportu smrti Obdélná plocha po obvodu s živým plotem. Ve střední příčné ose sypaná pěšina přístupná jednoduchou sloupovou brankou, vyzděnou ze spárovaného kamenného kvádrového řádkového zdiva, vrátka železná jednokřídlá prutová. Naproti brance památník. Mezi dva úseky spárované zdi z kamenného kvádrového zdiva (řádkového a haklíkového), vložen sokl z kamenných kvádrů, s vysokým dřevěným křížem s trnovou korunou. Čelní strana soklu skosena a na ní a na vrcholu soklu uložena kamenná leštěná deska. Na skosené čelní straně plastický majuskulní nápis: ZDE SPÍ SVŮJ VĚČNÝ SEN / 42 NEZNÁMÍ SYNOVÉ EVROPY / OBĚTI NĚMECKÉHO BARBARSTVÍ / ZEMŘELI V BĚŠINECH 28. 4. 1945 NA TRANSPORTU SMRTI. / ČEST JEJICH PAMÁTCE ! Na hřbitově pohřben Polák K. Plociennik z Chmelniku, postřelený 27. dubna 1945 při útěku z transportu jedoucího z KT Flossenbürg. Zemřel 3. května 1945 a pohřben byl 8. května 1945. Tamtéž se nachází hromadný hrob s 42 zahynulými (16 žen a 26 mužů) z transportu, který z Nýrska (výchozí místo Osvětim) jel do Klatov a odtud pokračoval na Sušici. Tito transportovaní zahynuli 28. dubna 1945 a byli pohřbeni na louce rolníka Karla Presla. Posléze byli exhumováni a 4. června 1945 postupně (i za účasti americké armády) pohřbeni. Jmenná identifikace nebyla možná, pouze někteří zahynulí měli svá vězeňská čísla vytetovaná nebo přišitá na oděvu. 31. října 1949 byl slavnostně odhalen pomník těmto obětem na místním hřbitově. 2) hřbitovní branka V ohradní zdi hřbitova se nachází barokní cihelná hladce omítaná brána. Otvor brány ukončen obloukem, vrata dřevěná dvoukřídlá. Koruna zdiva brány ukončena mohutnou profilovanou římsou, nad otvorem vlnovitě vzedmutou. Koruna zdiva pokryta prejzy.