kostel sv. Bartoloměje

Jednolodní neorientovaná stavba s půlkruhovým závěrem kněžiště a čtyřbokou věží v průčelí. Fasáda členěna soklem a lesénami a prolomena vpředu jedním segmentově zaklenutým vstupem a jedním segmentově zaklenutým bočním vstupem s pískovcovým ostěním s lištou a klenákem ve vrcholu. Loď má čtyři okenní osy, které jsou zaklenuty ustupujícím segmentem, kolem oken profilovaná šambrána s dvojitým klenákem ve vrcholu s ušima a kapkami. Pod oknem profilovaná parapetní římsa, nad oknem segmentově tvarované úseky profilované římsy. První okno od vstupu vždy slepé. Po obou stranách presbytáře dvoupodlažní přístavky se zaoblenými rohy, které jsou členěné lesénovými rámy. Levý přístavek má v prostředním, slepém okně zasazen kamenný kříž s Kristem. Pravý přístavek členěn lesénovými rámy a prolomen 1 + 1 + 1 okenní osou, okna s ustupujícím segmentem, s parapetní a nadokenní římsou a jednou okenní osou s dvojitým klenákem ve vrcholu. V přízemí jedno okno slepé se šambránou, jednoduchým klenákem, parapetní římsou a půlkruhovým vstupem s jednoduchým portálem a novodobou kovanou mříží. Všechna okna obou přístavků jsou kryta kovanou mříží. Kněžiště členěno lesénami a prolomeno třemi okenními osami, z nichž jedna je částečně dozděna, kolem oken šambrány, parapetní římsy, klenáky ve vrcholu, uši a kapky. Podstřešní profilovaná římsa nese střechu sedlovou, nad závěrem valbovou. Průčelí se středním rizalitem členěno svazkovými pilastry s kompozitními a římsovými hlavicemi. Na osu prolomen pískovcový portál tvaru stlačeného oblouku, zaklenutý profilovanou archivoltou s klenákem a reliéfem palmety. Po stranách rizalitu v přízemí po jedné okenní ose, okna zaklenuta stlačeným obloukem s pískovcovým ostěním, se šambránou a klenákem ve vrcholu. Fasáda členěna pásem dvou kordonových říms s reliéfem arkatury. První patro rizalitu prolomeno jednou okenní osou, zaklenuto jedním stlačeným obloukem, sprofilovanou šambránou a klenákem ve vrcholu, na kterém spočívá úsek profilované obloukově vypjaté římsy. Po stranách rizalitu niky s konchami. Kolem nik šambrány s klenákem ve vrcholu s motivem penízků. Na klenáku spočívá úsek tvarované obloukově vypjaté římsy. Hlavní profilovaná římsa nese zvonicové patro věže členěné svazkovými pilastry, podložené lesénami. Po stranách věže úseky štítových křídel. Zvonicové patro prolomeno po jedné okenní ose, okna půlkruhově zaklenuta stlačeným obloukem s klenákem ve vrcholu s motivem penízků. Pod oknem parapetní římsa. Nad okny úsek segmentově tvarované římsy, pod oknem v průčelí kruhový hodinový ciferník. Podstřešní profilovaná římsa nese cibuli, polygonální otevřenou lucernu, druhou cibuli, která je završena makovicí a dvojramenným křížem. V zadní části hřebene střechy sanktusová věžička s polygonální lucernou, cibulí, makovicí a dvojramenným křížem. Na konci hřebene kovaný dvojramenný kříž. Interiér: kněžiště zaklenuto konchou a jedním polem pruské klenby s třemi výsečemi. Od lodi je odděleno dvojitým vítězným obloukem. Sakristie vlevo, zpovědní kaple vpravo zaklenuty valenými klenbami vždy s jedním párem lunet. Empory jsou zaklenuty opět valeně s jedním párem lunet. Loď zaklenuta třemi poli pruské klenby mezi dvěma jednoduchými a dvěma zdvojenými pasy.Kruchta má plnou poprseň členěnou svazkovými pilastry do třech polí a je podklenuta pruskou plackou. Stěny jsou členěny svazkovými přízedními pilíři s kompozitními a římsovými hlavicemi. V polovině lodi po obou stranách boční vstupy. Vlevo i vpravo nad kněžištěm empory. Levý vstup z kněžiště vede do sakristie a z ní do přístavku (20. léta) a schodiště na emporu. Pravý vstup z kněžiště vede do kaple a opět na emporu. Dlažba lodi – šedé a černé teracco 30 x 30 cm. Krov hambalkový krov s dvojitou ležatou stolicí a středním sloupkem s páskem. Materiál: kámen, cihla, vápenná omítka, krytina – břidlice, věž – plech, přístavek - plech.