usedlost

Lokalita Jáchymov v severním podhůří Šumavy byla od doby osidlování tohoto regionu typická svou roztroušenou zástavbou v kopcovitém terénním reliéfu s nízkou hustotou osídlení. Struktura osídlení s usedlostmi satelitního charakteru s velkými odstupy přímo souvisela s původním způsobem obživy - zejména pastevectvím. Architektura staveb byla přizpůsobena funkci stavby a povětrnostním a geomorfologickým limitům v území. Většina usedlostí měla prostý půdorys obdélného tvaru, případně tvaru „L“, byla přízemní, s prostou sedlovou střechou a dřevěnými štíty, nezřídka zdobené lidovým dekorem. Výrazným prvkem šumavských chalup v podhůří bylo roubení. Chalupa si i přes některé novější stavební zásahy dochovala původní charakter šumavské usedlosti, včetně hodnotných architektonických a řemeslných detailů. Jde o přízemní, částečně podsklepenou chalupu, vystavěnou na půdorysu tvaru písmene L, zaujímající obytnou část, bývalý chlév, kolnu a stodolu, uzavřenou polovalbovou střechou, zakrytou eternitovými šablonami, pod nimiž se u objektu stodoly dochovala starší šindelová krytina. Obytná část je částečně roubená, z vnější strany pobitá svisle prkny, z vnitřní strany jsou stěn opatřeny omazávkou a omítkou, kolem dvorní strany se dochovalo široké kamenné zvýšené zápraží s kamenkou a pramenem.