Valův mlýn

V hlubokém lesnatém údolí řeky Rokytné je situován soubor staveb Valova mlýna přístupný od jihu, z Horních Kounic a ze severu, od Rešic, polními a lesními cestami překonávajícími strmý terén příkrých úbočí údolí. Komplex staveb mlýna tvoří: 1.) severovýchodně-jihozápadně orientovaná hlavní mlýnská obytná a výrobní budova s navazujícím severovýchodním přístavkem lednice s vodním kolem, k jihovýchodu vysunutým mladším technickým a obytným křídlem a přístavkem skladu a konečně dvěma drobnými, k severozápadu do dvora vybíhajícími přístavky zádveří a skladu; 2.) na severozápadě se nacházející, vůči mlýnu souběžně orientované dlouhé hospodářské stavení se dvěma příčně vybíhajícími krátkými křidélky; 3.) na jihozápadně do svahu vsazený venkovní přístřešek kolny s navazujícím sklepem a tarasními zdmi, které zpevňují svažitý terén nad mlýnem. Ke stavební konstrukci kryjící vodní kolo nárožím přiléhala stavba pily dřevěné trámové konstrukce na kamenném základu.