kaple Panny Marie Loretánské

Hüblerova kaple Panny Marie Loretánské stojí na jižním okraji města Prachatice na st.parcele č.438 při původní komunikaci vedoucí z města k nedalekým Lázním sv. Markéty. Stavba kaple byla dokončena v roce 1862 v zlidovělém barokizujícím slohu doplněném o pseudoslohové prvky. Kaple je ukázkou pronikání principů venkovských kaplí do příměstského prostředí a současně ukázkou mísení a vzájemného ovlivňování lidového pojetí baroka a tzv.velké církevní barokní architektury, zvláště poutních kostelů a kaplí. Kaple je postavena na obdélném půdorysu se zúženým půlkruhovým závěrem. Vstupní průčelí je obrácené k východu, v jeho ose je prolomen obdélný, segmentově ukončený vstup s hladkým štukovým rámem ohraničeným dvěma štukovými profily. Nad vstupem je prolomeno kruhové, mírně zploštělé okno v hluboké zkosené špaletě, horní část lemuje v půlkruhu úzká profilovaná štuková římsa vyrůstající z gotizující konzole.. Ve vrcholu průčelí pod korunní římsou je štuková iniciála s letopočtem „ JH MDCCCLXII. R“. Plochu průčelí po stranách vstupu člení dvojice plochých pilastrů s římsovou hlavicí doplněnou o zubořez. Korunní římsa vysoká, hluboce profilovaná a vysazená před průčelí, na ní dosedá trojúhelný štít lemovaný shodně profilovanou obvodovou římsou, tvořící v ploše štítu vpadlinu. Obvod vnitřní plochy štítu rámuje mělký zubořez doplněný nápisem „AVE MARIA“. Boční stěny člení dvě mělké segmentově ukončené vpadliny, v jejichž horní části je prolomeno mírně zploštělé okno v hluboké zkosené špaletě. Plochu stěny mezi vpadlinami dále člení excentricky umístěné pilastry. Nároží odsazená, zaoblená, korunní římsa ve shodné profilaci jako na průčelí. Odsazený, půlkruhový závěr bez otvorů, korunní římsa fabionová s oblounovým ohraničením. Střecha sedlová, nad závěrem půlkuželová. Za průčelním štítem je do hřebene střechy vestavěna hranolová zvonička s otevřenými, půlkruhově ukončenými prostupy, završená mohutnou profilovanou římsou, nesoucí oplechovanou nízkou jehlancovou stříšku. Nad vítězným obloukem je umístěna válcová lucerna, členěná lizenami, ve vzniklých polích je prolomeno oválné okno v mělké špaletě. Lucernu ukončuje profilovaná korunní římsa, nesoucí nízkou oplechovanou kupoli, z jejíhož vrcholu vyrůstá drobné ozdobné zakončení. Hmota kaple je zapuštěna do okolního svažitého terénu.