hradiště Sedlo

Jedno z nejvýše položených hradišť v Čechách (902 m n.m.) zaujímá 2 nestejně vysoké vrcholky a sedlo mezi nimi. Je protáhlého, úzkého tvaru, s rozlohou kolem 3 ha, délka cca 400 m, šířka cca 32-114 m. Po obvodu je chráněné příkrými svahy a skalními výchozy, z nichž některé jsou přímo v horní ploše hradiště. Skalní bloky po obvodu jsou propojeny kratšími i delšími úseky kamenných valů, místy 13 m širokými a z vnější strany 10 m vysokými. Celková délka opevnění, dosud nezkoumaného, přesahuje 900 m. Plocha hradiště je skalními bloky a sedli a zčásti zřejmě i uměle členěna příčně do 4 částí. Původní vstup v podobě ulicovité brány je zachován v JV výběžku. Na lokalitě proběhly menší výzkumy ve 30. a 50. letech 20. století, poslední menší výzkum byl proveden Katedrou archeologie ZČU v r. 2006 na J plošině v místě určeném pro výstavbu rozhledny. Při výzkumech nalezeny i stopy obydlí a bronzové obloukovité držadlo cedníku importovaného ze S Itálie v době laténské. Vlastník: Jaroslava Muroňová K Červenému vrchu 678/1, Praha, Vokovice, 160 00 1/4 Karel Mirvald, Lerchova 826, Sušice, Sušice II, 342 01 1/4 Jana Čepeláková, Lidická 459/17, Karlovy Vary, Drahovice, 360 20 1/4 Věra Vajnarová, PACOVSKÁ 871/27, PRAHA 4, KRČ, 142 00 1/4