venkovský dům

Izolovaný objekt s podélným průčelím respektujícím uliční čáru, přízemní roubený, s vysokou valbovou střechou krytou vláknocementovými skládanými šablonami. Dříve zde byl eternit (pod ním štípaný šindel). Jednoduchá obdélná hmota s průčelím do ulice má na zadní straně krátký utilitární zděný přístavek (nehodnotný - rušivý). Exteriér: uliční průčelí je čtyřosé, pravá polovina domu má vysokou omítanou podezdívku až po parapety oken, levá polovina má nízkou, nevýraznou podezdívku, stěna je plně roubena. Vstup je v druhé ose zleva, dveře v prosté tesařské zárubni jsou dvoukřídlé, s nízkým ležatým nadsvětlíkem, v obecně histoprizujícím provedení. Okna jsou dvojitá, dvoukřídlá, vnější křídla osazena v líci průčelí, provedené nově jako replika starších oken. Přesah střechy na jednoduše okosených a seříznutých zhlavích stropnic je podbedněn širokými fošnami a tvoří úzké kryté zápraží. Boční stěny objektu jsou opět roubené, s patrným vázáním vnitřní příčky, dělící prostor uvnitř do dvou přilehlých místností. Tato stěny mají původní bílení vápnem, severní z nich má pouze vzadu drobné větrací okénko, jižní má zvýšenou cihelnou podezdívku a při ulici jedno dvoukřídlé čtyřtabulkové okno. Část roubené stěny s vloženou elektroinstalací je nově vyzděna.