venkovský dům

Roubená chalupa s mladším zděným bočním křídlem dílny. Exteriér: Roubená část: Objekt obrácen trojosým jihozápadním průčelím s polovalbovým štítem k ulici a jeho podélné strany jsou opět trojosé. Roubení je v současnosti odhalené, tmavě natřené, spáry vymazané a obílené. Trámy jsou na několika místech v řadě nad sebou rozepřeny špalíkovými vložkami, nárožní spoje jsou různorodé, od rybinového provedení po přeplátování, svědčí o provedených opravách v minulosti. Podezdívka z lomového kamene je opatřena tvrdou omítkou. Starší fotografie ukazují bíle omítnutý objekt. Před štítové průčelí je vložena podstávka se vzpěrami v krajních polích. Okna poměrně velkého výškově obdélného formátu jsou špaletová, dovnitř a ven otvíravá, dvoukřídlá, zasklení členěno do 6 polí. Dřevěné šambrány ploché profilace s parapetními římsami jsou v kontrastu k roubení bíle natřeny. Dvojosý štít a podlomení jsou pokryty eternitem. Původní úprava však je svisle bedněný lištovaný štít s obdélnými okny bez šambrán a šindelem kryté podlomení a střecha. Obě boční stěny mají symetrické provedení – dvě okna obdobného typu jako v průčelí. Obě kryje symetricky krátký přesah střechy na typicky ozdobně zkrojených zhlavích stropnic. Na severozápadní stěně, u branky do zahrádky je umístěna mramorová pamětní deska s bronzovým reliéfním portrétem F. Rouse a nápisem: „ Zde se narodil sochař František Rous 1872 – 1936 a jeho bratři výtvarníci Alois – Josef – Karel – Gustav“. V ose této roubené části, pod společnou střechou, navazuje část zděná z cihel a omítaná. Po bocích se z ní pohledově uplatňují jen vstupy: Na severozápadě, dnešní hlavní vstup ze zahrádky, krytý markýzou ( v současné době sejmuta a připravena k opravě), jinak jsou oba stejné, v hladkém kamenném ostění, shodné dvoukřídlé dveře v neorenesančním provedení s prosklenými horními výplněmi a slohovým kováním. Budova je zakončena směrem k sousedovi na sv. straně trojosým průčelím a trojúhelným zděným štítem s dvojicí oken. Opadávající omítky nesou dosud převážnou část plastického členění : profilované šambrány a parapety oken v přízemí, plochou kordonovou římsu, profilované parapety nedochovaných šambrán oken ve štítu, šambrány trojice kruhových okének ve vrcholu a lisenové orámování štítu. Okna z 1. etapy, která měla být šestitabulová, se nedochovala, v přízemí jsou členěna do kříže, v patře do T, špaletová, vnější v líci fasády. Po bocích přízemí jsou kvádrované liseny. Na levé straně průčelí utilitárně přizděn větrací komínek.Na štít napravo přímo navazuje patrová přístavba, která v režné omítané úpravě této zadní fasády zcela rezignovala na architektonické členění. Boční zděné křídlo budovy je na uliční straně děleno do dvou hmot propojených pultovou střechou, nyní s provizorní krytinou. Vpravo při vstupu je mělký jednoosý rizalit se soklem obloženým pískovcovými deskami, s lisenovým orámováním, kladím, profilovanou římsou a volutovým, segmentově zakončeným štítem. Plochu přízemí prolamuje široké segmentové okno s hladkou omítanou šambránou završenou klenákem, a s plochou zaoblenou parapetní římsou. Na výšku dělí okno pevný poutec v horní třetině, zasklení je členěno v pravidelném rastru do 4x5 polí. Štít zakončený profilovanou římsou s klenákem je doplněný plastickým dekorem zdůrazňujícím voluty a v segmentovém nadpraží okna má vloženou plastickou štukovou dekoraci. Okno v hladké šambráně je čtyřkřídlé, bez dalšího členění. Navazující dvojosá část budovy měla polopatro oddělené kordonovým pásem, v současnosti je patrová, členěná pouze soklem a profilovanou hlavní římsou a jednoduchými šambránami oken. Vstup ve druhé ose z leva, v hladkém kamenném ostění, dveře dvoukřídlé, v horní části prosklené, výplňové.