městský dům s klasicistními vraty

Jednopatrový zděný městský dům (měšťanský, právovárečný) v řadové zástavbě ulice (uvnitř hradeb), na hloubkové parcele. Průčelí je v patře pětiosé, v přízemí tříosé. Fasáda (1937) má jednoduché členění: novodobý pískovcový sokl, v přízemí vlevo vstup do krámu s kamenným pravoúhlým portálem (a novodobými dveřmi), mimo osu vjezd s kamenným portálem (stlačený segmentový překlad novodobý) a cennými klasicistními vraty (viz dále), vpravo novodobá výloha s vchodem do obchodu, patrová římsa, hladké šambrány oken, přímé nadokenní římsy a okapní římsa. Střecha sedlová (hřeben rovnoběžný s průčelím), krov po požáru r. 1845, krytina eternitová. Ve dvoře u hradby zobytněný patrový přístavek. Interiéry. Sklep s jednou komorou, valeně klenutou. V přízemí průjezd sklenut třemi poli plackové klenby (oddělenými pasy). Z průjezdu vstup do sklepa a novodobé schodiště do patra. V pravém traktu za sebou dvě plochostropé místnosti. V levém traktu bývalý krám klenutý valeně s trojbokými výsečemi. Zcela vlevo jedna místnost valeně klenutá. Místnost před ní (k ulici) je vykrojena z parcely (náleží k sousednímu čp. 20 Horní předměstí) Zcela vlevo jedna místnost valeně klenutá. Místnost před ní (k ulici) je vykrojena z parcely (náleží k sousednímu čp. 20 Horní předměstí) - zajímavě reaguje na parcelu zbořené brány Limberské. Patro je plochostropé. Klasicistní vrata (mimořádně kvalitní) náleží k velkému souboru z doby po požáru města r. 1845. Dvoukřídlá se stlačeným segmentovým ukončením, vyřezávaná. Konstrukce svlaková, v líci imitují rámovou konstrukci s výplněmi. Římsa imituje poutec oddělující plný horní díl (v případě prosklení by šlo o nadsvětlík), který je ve skutečnosti součástí pohyblivých křídel (sloupková klapačka v této části dnes chybí - viz dobové foto). Vykrojení říms na vnějších krajích nasvědčuje, že původní portál mohl mít na stojkách jednoduché hlavice. Popis křídla směrem dolů: segmentová výplň s rozvilinou, masivní římsa se zubořezem, dvě menší čtvercové výplně (vedle sebe) s variací na palmetu, velká čtvercová výplň s akantem rozvinutým po diagonálách (a s rosetou ve středu), obdélná výplň (nahrazující okopnici) s linií květů (slunečnice?) - zjevně secesní (doklad mladší opravy). Klapačka vč. hlavice je jednoduchá novodobá. Původní klika se nedochovala, při restaurování (r. 2003) osazena replika litinové kliky. Celoplošný nátěr tmavě zelenou barvou (průzkum originální vrstvy nedoložil). Míry - světlost portálu: šířka 220 cm, výška 232 cm.