činžovní dům

Nárožní čtyřpodlažní nájemní dům s původní půdní vestavbou. Jeden z nejvýznamnějších objektů pražské kubizující secese, který kromě pozdně secesních článků prezentuje také řadu prvků jehlancovitého kubismu. Stavba byla provedena pravděpodobně podle projektu architekta Aloise Masáka, za možné spolupráce architekta Bohumila Waiganta. Průčelí do Boleslavovy ulice je čtyřpodlažní s vloženým půdním patrem, do parku Fidlovačka je pětipodlažní. Nárožní arkýř je třípodlažní, válcového tvaru ukončený věžičkou. V prvním podlaží jsou kubisticky členěné vstupy a výkladce obchodů a vstupní domovní dveře. Fasády jsou členěny systémem balkonů se zábradlím zdobeným kubistickými mřížemi. Sochařská výzdoba fasády s postavičkami dětí a reliéfem ve štítech půdní nástavby připomíná práce K.Pavlíka a A.Odehnala, spolupracovníků sochaře A.Waiganta. Dochovaná jsou původní okna a dveře s pouzdrem v nadpraží pro lamelové rolety. Vysoce hodnotný kompletně dochovaný interiér s polokruhovým kamenným schodištěm s mimořádně kvalitním kubistickým zábradlím včetně madla. Celý prostor schodiště je do výšky 1m obložen černým keramickým obkladem. Původní dřevěné dveře do bytů s jednoduchou supraportou jsou v černém laku imitujícím krokodýlí kůži, zdobeny pozdně secesními ornamenty. Dvojice oken schodiště mají jednoduché kubistické členění a z velké většiny i originální skla s motivem rozety, okenní parapety černé, kamenné. Součástí památky je i plot předzahrádky tvořený zděnými sloupky a kovovými plotovými výplněmi ve stejném kubizujícím stylu jako celý objekt.