venkovský dům

Areál usedlosti stojí na S straně návsi a sestává z obytného stavení se sýpkou a výměnkem, chlévů a stodoly. Obytné stavení je roubené, přízemní, orientované štítově do návsi, trojdílné dispozice s napojenou sýpkou a výměnkem. Stěny jsou roubeny z mohutných dubových trhanic, výměnek je přiroubený přes sloupek. Obytná část je omazaná, v tzv. "kožichu". Světnice má mohutné trámy s odsazenými výběhy okosů. V průčelí do návsi jsou dvě dvoukřídlá segmentově klenutá okna od světnice, rovněž na nádvorní straně je další obdobné okno od světnice. Do sýpky vede trámový portálek s profilovanou nadpražní římsou. Dveře jsou svlakové, zvenku s rámovou konstrukcí o čtyřech polích s horizontálními výplněmi. Trámy sýpky jsou okosené, s oblými výběhy okosů. Výměnek má rámové dveře. Střecha domu je sedlová přesahující nad zápraží na vykonsolovaných koncích stropních trámů, v zadní části nad sýpkou má mohutný vikýř. Střecha je krytá pálenými taškami. Štít do návsi je předsazený před průčelí, vespod má trám nezřetelné profilace. Je horizontálně dělený, se středním polem bedněným svísle, v krajních třetinách kolmo kladenými prkny proti rovině střechy se svazkovými lištami. V horní třetině jsou prkna kladena "klasovitě" s lištami. V horní části svislého bednění jsou dva drobné kruhové otvory. Severní štít je dnes svisle bedněný. Torzo chléva, situované (v ose domu čp. 35) na severním konci dvora je roubené z trhanic, v současnosti již bez střechy. Stropy byly původně trámové. Stavba měla půdní polopatro. Stodola má rámovou konstrukci. Předmětem ochrany je obytné stavení na příslušném pozemku.