hangár č. 12 (na vratech 10)

Hangár (tzv. úl) je železobetonová stavba orientovaná hlavními vraty k západu, jejíž vnější plášť zakrývá navážka porostlá vegetací. Stavba stojící v severní části někdejšího vojenského letiště Boží Dar je jednou z původního souboru celkem 44 identických hangárů, rozmístěných podél přistávací plochy ve 13 tzv. rojích. Vnitřní halový prostor ve tvaru půlválce má rozměry 27,6 × 12,8 m a světlou výšku 6,8 m. Plášť ze skružové konstrukce je složený z dvojic železobetonových segmentů o šíři 100 cm, opřených ve vrcholu proti sobě. Segmenty jsou mezi sebou sešroubovány a spáry jsou zevnitř zakryté páskami, zabraňujícími pronikání prachu k letadlům. Vnější stranu skružového pláště kryje hlína porostlá vegetací. Svislé stěny hangáru tvoří železobetonové kvádry o rozměrech v. 67 × š. 245 × h. 57 cm. Vstup zakrývají dvoukřídlá železobetonová vrata o síle 60 cm. Vrata osazená na pojezdech s 2x7 koly se otevírají samospádem a zavírána jsou pomocí tažného zařízení či nákladního auta. Zadní stěna hangáru je otevřena do vpravo zalomené chodbičky s pancéřovými vraty, která se otevírala při startování. Na jižní straně hangáru je k jeho plášti zvenčí připojena dvojice menších místností, z nichž první sloužila jako příruční sklad munice a druhá jako agregátovna. V interiéru hangáru se dochovaly původní azbukové nápisy s pokyny pro piloty a údržbu letadel.