venkovský dům

Dům čp. 19 je situován ve střední, prudce svažité části vesnice pod návrším se zámkem Bon Repos. Je orientován delší stranou rovnoběžně s vrstevnicí, obdobně jako další zástavba v lokalitě. Dům je příkladem přízemní stavby polabského typu. Uliční východní štítové průčelí je hladce omítané, se dvěma dvojitými šestitabulkovými okénky ve vpadlinách. Štít je trojúhelníkový bedněný, s výřezy dvojice průduchů ve tvaru kalicha. Dvorní (jižní) průčelí odpovídá skladbě místností, je hladce omítané, kryté přesahem střechy nad zápražím. Přední obytná část má po jednom šestitabulkovém okně. Dveře do síně jsou jednokřídlé rámové konstrukce. Zadní část (chlévy) mají vždy jedno okénko a vstupní svlakové dveře v trámkové zárubni. Zcela vzadu je vjezd kolny, uzavřený bedněnými vraty. Zadní západní štítové průčelí je vyzděné z opuky bez omítky, štít je bedněný. Zadní (severní) průčelí, obrácené proti svahu, je nízké, z opukového zdiva. Střecha je sedlová, asymetricky posazená, krytá jednoduše kladenými bobrovkami, se zdvojeným krytím při hřebeni a okapu. Předmětem ochrany je dům čp. 19 a příslušný pozemek.