brána usedlosti čp. 22

Usedlost s branou se nachází na severozápadní straně návsi. Jedná se o původně trojstrannou usedlost s domem na západní straně dvora, hospodářským objektem na východní straně a stodolou na severní straně dvora. Pozdějším vývojem došlo k rozšíření a zobytnění hospodářské části a k rozdělení původní usedlosti na dům čp. 22 - k němuž náleží brána s brankou (na západní straně) a na dům čp. 153. Vjezdová brána je zděná, omítaná a nahoře krytá prejzovou štříškou. Brána má eliptický záklenek, branka přímý záklenek. V soklové části jsou u paty vjezdu použity jako odrazné patníky části mlýnských kamenů. Průčelí brány člení bohatá štuková výzdoba ve zlidovělém barokním pojetí, branku zdobí pouze profilovanaá římsa. Vjezd rámuje dvojice pilastrů ukončených hlavicemi s kanelurami a stylizovanými volutami. Záklenek brány lemuje penízkový motiv ukončený na patkách klenby. Korunu zdiva lemuje profilovaná římsa, nad branou lemovaná girlandami a střapci zavěšenými na spodní straně římsy. Při patě oblouku korunní římsy jsou z girlandové výzdoby svěšené ratolesti se stylizovaným vinným hroznem (ratolest na pravé straně zanikla). Ve vrcholovém záklenku brány je prolomena nika s pouťovou soškou Madony s Ježíškem. Po stranách niky je umístěna dvojice obdélných štukových rámečků zřejmě s datací a číslem stavení (nepoškozen se dochoval pouze rámeček vlevo, protějškový zanikl). Předmětem ochrany je brána s brankou na příslušných pozemcích.