hostinec Zlaté slunce

Bývalý hostinec je situovaný u hlavní silnice Praha - Kolín. Jednopatrový objekt, postavený na obdélném výrazně protaženém půdorysu, je ukončen valbovou střechou. V podélných fasádách je po devíti okenních osách, se vstupem (hlavním i do dvora) ve střední ose, na bočních fasádách jsou pak vždy dvě okenní osy. Hmota je dále členěna středním trojosým rizalitem ukončeným trojúhelníkovým štítem a běžnými architektonickými články - horizontálně soklem, mezipatrovou římsou a hlavní římsou, vertikálně nárožní omítkovou bosáží a jednotlivé okenní otvory jsou též oddělené bosovanou lizénou. Okenní otvory mají kamennou parapetní římsu a omítkovou šambránu lemovanou lištou v horní části rozšířenou o uši. Okna jsou trojího druhu; v patře dvojdílná dřevěná, přičemž vnější křídla osazená v líci fasády jsou dělená do "T", dále v části přízemí jsou okna rovněž dvojdílná, ale s šesti tabulkovými vnějšími křídly a nakonec v přízemí pravé poloviny domu jsou novodobá hliníková okna. V přízemí hlavní fasády jsou meziokenní mříže. Otvory do dvora jsou v části objektu (v patře) do poloviny zazděná, některé výplně zcela chybí, jiné jsou ve špatném stavu. Jednopatrová budova, postavená na obdélném výrazně protaženém půdorysu, 9 x 2 osá, krytá valbovou střechou. Hmota je dále členěna středním oboustranným trojosým rizalitem ukončeným trojúhelníkovým štítem a běžnými architektonickými články - horizontálně soklem, mezipatrovou římsou a hlavní římsou, vertikálně nárožní omítkovou bosáží a jednotlivé okenní otvory jsou též oddělené bosovanou lizénou. Okenní otvory mají kamennou parapetní římsu a omítkovou šambránu lemovanou lištou v horní části rozšířenou o uši. Okna jsou trojího druhu; v patře dvojdílná dřevěná, přičemž vnější křídla osazená v líci fasády jsou dělená do "T", dále v části přízemí jsou okna rovněž dvojdílná, ale s šesti tabulkovými vnějšími křídly a nakonec v přízemí pravé poloviny domu jsou novodobá hliníková okna. V přízemí hlavní fasády jsou meziokenní mříže. Otvory do dvora jsou v části objektu (v patře) do poloviny zazděné. Hlavní vstup je lemován jednoduchým pravoúhlým kamenným ostěním, kamenným nadpražím je od dveří oddělen i světlík. Dvoukřídlé kazetové dveře jsou zdobené motivem slunce. Předmětem ochrany je hostinec čp. 21 a vymezený pozemek. Součástí pozemku jsou dvě pilířové brány.