usedlost Jezerka

Areál usedlosti Jezerka: 1) hlavní objekt 2) bývalá hospodářská budova 3) brána Ve středověku v místě vinice Šustrové vznikla usedlost stejného jména, po přestavbě roku 1835 nazvaná Jezerka. Po roce 1912 sloužil objekt jako hostinec. Hlavní restaurační budova byla zděná jednopatrová stavba, v přízemí s hostinskými místnostmi a zahradní restaurací, v patře s ubytovacími prostory. Později byl k objektu přistavěn taneční sál. Naproti bývala lednice, sklep a nad ním umístěný hudební pavilón (dnešní altán vedle cesty). Pozemky patřící k původní usedlosti byly rozparcelovány pro výstavbu rodinných vil a pro založení veřejných sadů. V letech 1968 - 1994 objekt užívala Československá televize (studio Jezerka). V letech 2000 - 2004 proběhla celková rekonstrukce objektů. Dnes areál slouží Divadlu Na Jezerce.