obelisk

Objekt, zvaný "Pyram", se nachází v hájku, přístupném polní cestou, kolmou na silnici od Kačice. Dnes je zcela zastíněn vzrostlými stromy. Jedná se o vysoký obelisk složený z pískovcových dílů (hrubozrnný křemičitý pískovec), stojící na dvakrát odstupněném hranolovém soklu se zkosenými horními hranami. Boky užší části jsou opatřeny nápisy složenými z litinových písmen, dochovanými dnes ve fragmentární podobě: na V straně:..HRABETI / CLAMU- / MARTINICOWI, na Z: IEHO VÝTEČNÝCH ZÁSLUCH / VDĚČNÍ CTITELOVE / VĚRNÍ SLUŽEBNÍCI // LETA PÁNĚ; na S: RODNÉ ČESKÉHO / ŠLECHETNÉ RATOLESTI / VLASTI A VLASTENCŮ / ZÁŠTITĚ A OZDOBĚ; na J: .. / O KRÁLE A ŘÍŠI / RADOU I SKUTKEM / V POLI PAK V MÍRU / VELE ZASLOUŽILÉMU.