zámek

Novobarokní zámek v jádru z druhé čtvrtiny 18. století a úpravami z 2. poloviny 19. století byl vybudován ve dvou stavebních etapách majitelem sousední škrobárny Amylon. Objekt se nachází v její těsné blízkosti v západní části obce v bezprostřední blízkosti frekventované silnice na Přibyslav. Zděný, podsklepený patrový objekt obdélného půdorysu má členitou novobarokní fasádu s rizality, štíty a přistavěnými křídly. Po stranách severozápadního průčelí se nachází dvojice krátkých odsazených patrových dvojosých křídel s valbovou střechou. Mezi křídly je prosklená veranda přistavěná v první polovině 20. století. Severovýchodní zahradní křídlo bylo původně s otevřenou lodžií nesenou sloupy a v nárožích pilíři. Lodžie ukrytá za přerostlými tújemi je nyní zazděna a přístupná od jihovýchodu po kamenném schodišti o pěti stupních s nízkými parapety. V patře se pak nachází velké půlkruhově zakončené okno s dvojicí obdélných oken po stranách. Celé průčelí je završeno barokním volutovým štítem. Jihozápadní průčelí je čtyřosé završené dvoupatrovým trojosým štítem s konkávně vykrajovanými stranami a segmentovou římsou ve vrcholu. Vstupní jihovýchodní průčelí je dvanáctiosé s dvojicí nízkých rizalitů. Přízemí je členěno pásovou rusitkou a částečně bosáží, v patře nárožní rustikou a lizénami členěnými rustikou. Okna jsou obdélná s různě tvarovanými šambránami, parapetními výplněmi, klenáky či profilovanými parapetními a nadokenními římsami. V patře rizalitů vstupního průčelí jsou okna půlkruhově ukončena, u východního rizalitu navíc lemována pilastry s volutovými hlavicemi. Vnitřní okna pater jsou s vitrážemi.