dům U Černého slona

Dům leží v místě někdejší osady Obora. Existence domu na místě dnešního je pevně doložena k r. 1610. Samotné konstrukce a zachovaná dispozice ukazují na pozdně renesanční novostavbu takřka typového charakteru se schodišťovou věží ve dvoře. V r. 1698 byla jeho parcela rozšířena o část domu čp. 330/III na vých. straně, kde ovšem ještě nestálo dnešní dvorní křídlo. Asi již před r. 1723 došlo k první barokní přestavbě. R. 1739 koupil dům známý pražský architekt A. Lurago. Přestavba a přístavba proběhla někdy v tomto období, možná ještě před koupí. Lurago dům s největší pravděpodobností opatřil novou fasádou. V r. 1837 menší úpravy (stav. Josef Peschka a tesař Michael Ránek). Asi zvýšeno boční křídlo na třípatrové, z klasicistní úpravy pocházejí i některé řemeslné detaily. V r. 1880 nová střecha. Řadový třípatrový dům na hloubkové parcele, k níž byl patrně dodatečně přidán pozemek po vých. straně, který městiště skoro zdvojnásobil. Objekt patří ke stavbám s typickou renesanční dispozicí, sestávající z hl. budovy k níž na dvorní straně přiléhá schodišťová věž a zadní stavení za dvorkem. Uliční bohatě zdobená tříosá fasáda je pozdně barokní z doby kol. r. 1740. V přízemí vlevo je portál s kartuší s domovním znamením slona. Při záp. fasádě u druhého dvora pavlače. Sklepy jsou jen pod částí hl. objektu. Přízemí klenuté, v patrech zčásti ploché stropy (s fabiony), zčásti klenuté místnosti.