Vlašský špitál

Vlašský špitál s býv. kaplí P. Marie a sv. Karla Boromejského, základy starších domů, které se dodnes projevují v dispozici špitálu, byly přeměněny v několika etapách 1. pol. 17. stol. Základní stavba probíhala v l. 1611-17, úpravy 1622 a v l. 1643-45. Vstupní průčelí ve vrcholně barokní úpravě Bartolommea Scottiho(?) patrně z r. 1724. Areál tvoří: - Bývalý kostel panny Marie a sv. Karla Boromejského. Kostel tvoří součást špitálu při Vlašsské ulici. Sálový prostor s kupolí a štukaturami. V kostele byl r. 1737 pohřben stavitel Bartolomeo Scotti. - Bývalý špitál (čp. 335) s plochou vnitřního dvora. Stavební komplex s arkádovým dvorem, vybudovaný na místě několika starších domů. V SV části je při Šporkově ulici malý dvorek, ohrazený zídkou se dvěma pilíři a mřížovými vrátky. Na hlavním -bohatě zdobeném - vrcholně barokním průčelí do Vlašské ul. je vpravo osazena pamětní deska. - Kašna v nádvoří. Kašna na půdorysu kvadrilobu s profilovanou obrubou. barokní, střední část s chrličem z r. 1831. - Zahrada s ohradní zdí a branou. Zahrada přiléhá na západní straně k budovám špitálu, od nichž je vlastní rovná plocha zahrady oddělena příkopem. Zahrada je vymezena ohradní zdí s branou do Vlašské ulice. - Pavilon. Pavilon s arkádami a mansardovou stříškou. Patrně z 1. pol. 18. století. Na severní straně směrem do zahrady šp. 321 jsou ve zdi pavilonu osazeny dvě nápisové desky.