hrad Jivno, zřícenina a archeologické stopy

Hrad se rozkládá na ostrohu nad Klíčavskou přehradou v Lánské oboře severně od Zbečna. Písemné historické zprávy hovoří o hradě v 1. polovině 16. století, nicméně archeologické průzkumy dokládají jeho existenci již od 13. století. Jivno bylo jednověžovým hradem základního královského hradního typu 13. století; o dvou nádvořích s obvodovou zástavbou, oddělený od ostrožny mohutným šíjovým příkopem. Dominantou menšího prvního nádvoří byl okrouhlý bergrit, situovaný vedle vstupní brány. Rozsah zástavby tohoto nádvoří není s jistotou znám. Pokud zde budovy byly, nacházely se při obvodové zdi za branou. Druhé nádvoří tvořily po obvodu ohradní zdi palácové budovy. Předmětem ochrany je archeologická lokalita středověkého hradu Jivno.