městský dům

Dům čp. 149 se nachází v Hájecké ulici, jižně od náměstí. Čp. 149 je dvoukřídlým patrovým objektem na půdoryse obráceného písmene "L", s hlavním severním křídlem, k němuž se na západě váže křídlo jižní. Objekt sloužil jako koželužna, hlavní křídlo bylo obytné, jižní sloužilo jako sklad či pro ubytování zaměstnanců. Do ulice orientovaná a pohledově významně akcentovaná je severní fasáda hlavního křídla, pohledovou dominantu však zřejmě původně - před přístavbou sousedního čp. 15 - tvořilo i jeho západní průčelí završené profilovaným štítem. Předmětem ochrany je dům čp. 149 a k němu náležející pozemek. Hlavní křídlo je na obdélném půdoryse a završuje jej sedlová mansardová střecha. Je vystavěno ze smíšeného zdiva s převažující opukou, omítka je vápenná, tvořená několika vrstvami. Původně byla fasáda včetně architektonických článků pojednána v zelené barvě, nyní je plocha fasády žlutá a architektonické články bílé. Fasáda je bez soklu, nároží jsou zdůrazněna kvádrováním, na němž je rozeznatelná původní polychromie (zelená barva). Uliční průčelí je čtyřosé, s okny nesymetricky umístěnými. V jeho východní části se nachází průjezdový portál, zaklenutý nízkým segmentovým obloukem, s dvoukřídlými vraty rámové konstrukce, jejichž výplň tvoří diagonálně skládaná prkna. V západní části vrat je vložena branka svlakové konstrukce s výplní tvořenou svisle skládanými prkny. Patro je odděleno plochou neprofilovanou kordonovou římsou. Západní část přízemí se otevírá dvěma dvojdílnými, dvojitými, ven otevíravými okny, osazenými v líci. Okna jsou rámována kvalitní lištovou šambránou s uchy. Ve střední části dispozice (v úrovni druhé východní okenní osy) se zřejmě původně nacházelo dnes zazděné okno či portál; v tomto místě jsou vloženy novodobé luxfery. Patro se otevírá čtyřmi okny stejného typu jako okna přízemí, opatřenými navíc parapetní výplní s čabrakovým závěsem a v horní části nadpraží lichoběžným klenákem. Okno nad průjezdovým portálem (krajní východní osa) je odděleno jednoduchou lizénou. Mezi okny, západně od centrální osy, je fasáda probrána mělkou nikou s konchou, rámovanou lištou, pod níž se nachází římsa s motivem čabraky. Na severní straně střechy je umístěn komín. Střešní krytinou jsou bobrovky. Dvorní průčelí, ke kterému se váže jižní křídlo, má pouze dvě okenní osy.Dochovala se zde dvě okna - jedno starší trojdílné (členěné do T), druhé novodobé trojdílné. Ve východní části dispozice je průjezd. Východní a západní průčelí vrcholí dvěma nestejně ukončenými štíty. Východní, cihlový štít tvarem kopíruje střechu. Jeho plocha je ve spodní části prolomena dvěma okénky z cihlové mřížoviny a nad nimi dvěma jednoduchými čtvercovými otvory. Západní, opukový štít (původně patrně nárožní), je konvexně-konkávně projmutý, zakončený půlkruhem. Průjezd, přístupný širokým vstupním portálem, je zaklenut segmenty do traverz. V jeho západní stěně se nacházejí dva portály, umožňující vstup do interiéru. Jižní portál vyplňují jednokřídlé dřevěné dveře, opatřené zeleným nátěrem. Přízemí tvoří ve východní části dispozice dvojtrakt, dále pak jednotrakt. Stropy jsou zde trámové. Dispozice patra je identická, stropy jsou zde rovněž trámové. V západní prostoře se nacházejí dvoukřídlé dveře, vedoucí do jižního křídla. Schodiště je jednokřídlé, z patra na půdu dřevěné. V patře jsou dochovány dřevěné výplňové dveře a kuchyňský sporák, v chodbičce je umístěn bedněný komínový průduch, vedoucí od kamen ze sousední místnosti. Krov je hambalkový. Jižní křídlo Dvorní/východní fasáda má čtyři okenní osy. Dvojitá, ven otevíravá okna, členěná do šesti respektive osmi tabulek, jsou osazená v líci. V úrovni druhé jižní okenní osy se nachází pravoúhlý vstupní portál. Fasáda (nyní velice poničená) není dále členěna. Interiér tvoří dvojtrakt, s chodbou ve východní části dispozice. V přízemí i patře se nacházejí dvě prostory komorové dispozice. Hlavní křídlo je přístupné z patra. Stavební historie Podle SHP Unhošti se na císařském katastru v místě objektu nachází zděné stavení bez jižního křídla. Čp. 149 představuje s největší pravděpodobností pozdně z doby kolem roku 1800, s fasádou, střechou i krovem z doby výstavby. V závěru devatenáctého století či na přelomu století dvacátého došlo zřejmě k několika stavebním zásahům (úprava průjezdu a východního štítu, výměna dveřních výplní). Po polovině dvacátého století byla vyměněna okna uličního průčelí (původní okna jsou zachována u průčelí dvorního). V této době byla rovněž změněna dispozice interiéru.