měšťanský dům

Řadový, zděný, patrový objekt s obytným podstřeším, je štítově orientovaný. Dům je vybudovaný na půdoryse mírně zalomeného obdélníka o šířce cca 9 m a hloubce cca 22 m. K jihozápadnímu nároží se připojuje vkusně modernizovaný dvorní trakt. Uliční průčelí, osazené na sokl obložený pískovcovými deskami, je členěno dvěma okenním osami. Jediné výraznější dělení tvoří nárožní lizéna, dvakrát přetnutá bosou. Lizény vrcholí bočními atikovými zídkami, překrývajícími úžlabí, se třemi řadami rozšiřující se bosy. Zídky jsou překryté pultovou stříškou se sklonem do ulice. V úrovni římsičky této stříšky je nasazená čtvercová voluta, která ukončuje štukovou pásku lemující atikový štít. Ten je složen ze tří hyperbolických konkávních oblouků, které jsou ve vrcholu spojené půlkruhovým obloukem, který ukončuje plochu s maskaronem a třemi vinnými hrozny. Nad každým lomem atiky je oblouček a pod ním rovněž hrozen. Štukové šambrány napodobují kamenná ostění. V přízemí se v první ose nachází vstup do objektu a ve druhé výkladec. Šambránu tvoří pár hranolových pilířů, nesoucích vyžlabenou archivoltu se zdůrazněnými iluzivními spárami. Podobně pojaté ostění oken v patře s rovným kladím má v nadpraží segmentový tympanon s motivem květinové vázy. Okna do podstřeší mají lomenicové nadpraží skládané ze třech konvexních oblouků odkazující na pozdně gotické formy. Ve štítě se nachází dřevěný arkýř tvořený třemi stranami oktogonu. Je nesený polygonální tumbovou konzolou. Arkýř kryje helmice. Dvorní fasáda členěná čtyřmi osami je hladká, modernizovaná, se dvěma patry balkonů. Dispozici domu tvoří hloubkový dvoutrakt. Vstupní předsíň v prvním traktu je sklenutá segmentovou klenbou. V následujícím mázhauzu je umístěné půlkruhové točitě schodiště situované ke středově zdi. Tvoří ho jednotlivé kamenné stupně, konzolově vsazené do stěny, které překrývají dřevěné fošny. Zábradlí je novodobé, kovářsky zpracované, bez průběžného madla. To suplují ohnuté jednotlivé pruty, zdobené ovíjeným drátem. Na šprlení se objevuje motiv vinných hroznů. Madlo u stěny nahrazuje silné sisalové lano, uchycené na kovářských očkách. Galerii nese dvouosá arkáda. Mohutné omítané pilíře, při schodišti válcové, při stěně oktogonální, mohou být kamenné. Jsou opatřené stlačenými krychlovými hlavicemi s prstenci a soklovými patkami. Pod galerií v přízemí i v patře jsou dvě pole pruské placky. Klenba v přízemí má štukovou rozetu, skládanou ze čtyř vinných hroznů, od které směřují do koutů pruty, v nichž je po jednom hroznu. Za schodištěm leží ještě širší prostor sklenutý pruskou plackou. Pak se trakt zužuje na šířku průchodu, zaklenutého třemi poli pruské placky na pasy. Ve druhém traktu leží za sebou vzájemně propojené prostory, oddělené pouze klenebními pasy. Při uličním průčelí je prostor opatřený segmentovou klenbou, vprostřed valenou klenbou s párem styčných lunet. Následuje prostor sklenutý stlačenou valenou klenbou, z něhož je přístupná komora s pruskou plackou v prvním traktu za schodištěm. Při dvorním průčelí je plochostropá místnost, rozšířená na úkor prvního traktu. V patře se kromě klenby galerie objevují ještě v hale bytu dvě pole pruské placky a valená klenba nad středem druhého traktu. Tato místnost, v současnosti využívaná jako lázeň, může být pozůstatkem černé kuchyně. Podkroví je vkusně adaptováno na nájemní mezonetový byt s přiznanými prvky krovu. Jeho nosným prvkem je stojatá stolice podpírající středovou vaznici. Na ní uložený vodorovný prvek vynáší sloupek pod vrcholovou vaznicí. Suterén se skládá z podélně orientovaného prostoru při uličním průčelí pod prvním a druhým traktem, a příčně orientovaného prostoru pod druhým traktem. Přední sklep je zaklenutý kamennou valenou klenbou. Vede z něj podkovitá chodba tesaná ve skále, která propojuje skalní sklep v nižší úrovni. Zadní sklep má cihelnou valenou klenbu a je rozdělen na dva prostory. Oba sklepy spojuje krátká chodba, do níž ústí dvouramenné schodiště vedené částečně pod schodištěm do patra.