1999991549 - vyhlídkový pavilon Elbwarte
vyhlídkový pavilon Elbwarte
Děčín
historismus
materiál
pískovec; železobeton

anotace

Pavilon od Carla Höniga je vystavěný z pískovcových kvádrů na čtvercovém půdorysu o straně 4m. Stojí na opěrné zdi ze špicovaných kvádrů. Výstavbu inicioval děčínský zkrášlovací spolek v roce 1886, stavba byla nakonec realizována v roce 1890.

dějiny

Výstavbu inicioval děčínský zkrášlovací spolek (plným názvem Anpflanzungs- und Verschönerungsverein, tedy Vysazovací a zkrášlovací spolek) v osobě Gustava Münzberga a Moritze Johna, kteří s myšlenkou přišli roku 1886. Již následujícího roku byla vypracována projektová dokumentace děčínským architektem a stavitelem Carlem Hönigem, který byl pověřen i vlastní realizací. Práce byly zahájeny již roku 1887 úpravou skalního masivu, stavba se však nakonec protáhla až do roku 1890, kdy byla 18. října dokončena. Již roku 1894 muselo dojít k opravám, neboť do stavby udeřil blesk. Na základě této zkušenosti byl v roce 1895 osazen na kupoli bleskosvod.

historický vývoj

1895 - 2017 neprošel pavilon žádnými stavebními úpravami 2017 za podpory Ústeckého kraje zahájena oprava kopule, poškozeného kamene, schodiště a obnova balustrádového zábradlí

popis památkové hodnoty

Vyhlídkový pavilon Elbwarte je poměrně dobře autenticky dochovanou stavbou z doby výstavby v roce 1890. Je nedílnou součástí tzv. Císařské cesty, tedy cesty vedoucí po hřbetu Kvádrberku přes stávající vyhlídkový pavilon až do Loubské rokle. Cesta, vzniklá díky děčínskému zkrášlovacímu spolku v roce 1879, propojovala několik objektů, z nichž se dochovala pouze Císařská vyhlídka s obeliskem z téhož roku. Vyhlídkový pavilon je tedy jedním ze dvou plně dochovaných hmotných pramenů dokládající aktivní činnost děčínského zkrášlovacího spolku z poslední čtvrtiny 19. století. Vyzdvihnout lze stavbu nejen po stránce kulturněhistorické a architektonické, ale též technické, neboť pro stavbu pavilonu musela být náročně vytvořena 12m vysoká opěrná zeď a srovnán skalní masiv. V neposlední řadě byl na kupoli a nedochované kuželky zábradlí užit poměrně nový a progresivní materiál – armovaný beton, jehož používání na stavbách bylo v evropském prostoru teprve v počátcích. Za současného stavu vědomostí lze mít za to, že železobetonová kupole pavilonu je jednou z prvních, ne-li první, realizací této konstrukce na našem území.

stav zachování památkové hodnoty

Od výstavby pavilon neprošel žádnými stavebními úpravami. Avšak dlouholetá neúdržba a vandalismus stavbu postupem ochudily o balustrádové zábradlí či zábradlí přístupového schodiště. Zděné konstrukce pavilonu jsou v relativně dobrém stavebnětechnickém stavu, vykazující pouze lokální narušení kamene. Kupole z armovaného betonu je na více místech poškozena tak, že je odhalena železná výztuž a do konstrukce zatéká. Segmentové klenby pod kupolí díky tomu mají opadané omítky a je tak odhaleno jejich cihelné zdivo.

popis

Vyhlídkový pavilon Elbwarte, též Labská stráž, se nachází na severní straně zalesněné vrcholové plošiny tabulové hory Kvádrberk na severovýchodním okraji Děčína a je součástí tzv. Císařské cesty, která vede až do Loubské rokle. Pavilon dosahující výšky 10m je vystavěný z pískovcových kvádrů na čtvercovém půdorysu o straně 4m. Stojí na opěrné zdi ze špicovaných kvádrů, na kterou nasedá podesta s líci vyzděnými z bosovaných kvádrů. Podesta je od opěrné zdi oddělena soklem z hladce opracovaných kvádrů ukončených výžlabkem. Sokl na jihu již odděluje podestu od rostlého terénu. Podesta je ukončena jednoduchou hranolovou římsou profilovanou na spodní straně výžlabkem. Výškový rozdíl mezi podlahou podesty a terénem překonává před jižní průčelí představěné jednoramenné přímé schodiště o sedmi stupních. Lícové plochy zdiva schodnice jsou stejně jako podesta tvořeny bosovanými kvádry. Podlahu podesty tvoří pískovcové desky. Na podestě stojí vlastní konstrukce pavilonu vyzděná z pískovcových kvádrů, majících povrch opracován pemrlicí s obvodovou stezkou upravenou dlátem. Konstrukce je tvořena čtveřicí nárožních hranolových pilířů s vyžlabeným vnitřním nárožím, které jsou opatřeny jednoduchou dvakrát mírně předsazenou trnoží a vrcholí kladím složeným z profilovaného architrávu, hladkého vlysu a profilované římsy. Obdélné otvory mezi pilíři jsou rámovány edikulami, jejichž hranolové polopilíře s profilovanými patkami spočívají na podstavcích opatřených římsami a vrcholí profilovanými hlavicemi, které nesou kladí přecházející z nárožních pilířů. Kladí edikul nese trojúhelné nástavce s profilovanými římsami. Na jižním podstavci východní edikuly se nachází vytesaný nápis „Entworfen / und erbaut / vom / Vorstandsmitgliede / CARL HÖNIG / d. A. u. V. V. Tetschen“. Ve vlysu jižní edikuly je vytesán velkými písmeny nápis „ELBWARTE“. Na vnitřní straně vlysů je vytesán nápis „Den Freunden der Natur, der Anpflanzungs- und Verschönerungsverein Tetschen 1890“. S výjimkou jižního vstupního otvoru jsou zbylé otvory na výšku soklové římsy podstavců edikul opatřeny shodně profilovaným příčným hranolovým prvkem, který je pozůstatkem po zábradlí. Kladí nárožních pilířů pak nese atiku s mírně předsazeným podstavcem a vrcholící profilovanou římsou. Na atiku již nasedá železobetonová kupole o čtvercové základně s okosenými rohy. Kupole vrcholí pískovcovým čučkem imitujícím lucernu. Prostor pod kupolí je na úrovni vlysu kladí zaklenut trojicí cihelných segmentových valených kleneb do traverz.

• Kód CZ 2251, Děčín, město statutární, Děčín, Děčín, Ústecký kraj
  • Kód CZ 55931, Nové Město I, retrodíl čtvrtě, Děčín, Děčín, Ústecký kraj