synagoga

Synagoga se nachází severovýchodně od Mírového náměstí. Budova je součástí východní fronty ulice Ostrovní, kdy z jihu navazuje dům č. p. 126 a na severu je proluka. Synagoga je jednolodní stavba obdélníkového půdorysu se zaoblenými nárožími, kryta sedlovou střechou s pálenými bobrovkami přecházející na východě do valby. Zděná stavba ze smíšeného materiálu je na líci omítaná. Nárožní plochy stavby jsou zaoblené a lemované lizénami, vertikálně je po celém obvodu synagoga členěna soklem a korunní římsou. Hlavní vchod situován v západním průčelí, ukončen je prostým trojúhelníkovým štítem. Vertikálně plochu rozděluje ve třech úrovních čtyři okenními a jedna dveřní osa a elektrorozvodná skříň. Západní hlavní uliční štítové průčelí je tříosé, v přízemí je hlavní vchod (s dvou-křídlými levými dovnitř otvíravými rámovými dveřmi z 2. pol. 19. stol.) mezi dvěma obdélnými okny. V patře je dnes jedno obdélné okno, dříve bývalo zaklenuté a mělo po stranách po obdélném okně. V trojúhelném štítě, lemovaném dnes na plocho položenými cihlami, je jedno obdélné okno. Průčelí mělo mnohem bohatší architektonické členění, které bylo zlikvidováno při poslední větší opravě. Boční podélné severní průčelí (otevřené do proluky mezi synagogou a sousedním domem čp. 123) je členěno dalšími dvěma pilastry na tři pole, v prostředním byl boční vchod, nad ním a ve vývodním poli zaklenuté okno a v západním poli vchod na ženskou galerii (přístupný dnes již neexistujícím vnějším schodištěm). Dnes jsou všechny tyto otvory zazděny. Z východní strany přiléhá k synagoze hranolový rizalit (výklenek pro schránku na Tóru), fasádu prolamují dva vysoké okenní otvory. Jižní průčelí je z větší části zakryto sousedním domem. Omítkou je opatřeno pouze západní průčelí (omítnuto v 90. letech 20. století), na zbývajících zdech je omítání dochováno pouze ve fragmentech. Interiér sakrální stavby je klenutý, obvodové zdi, které rozdělují pilastry, jsou hladce omítané v bílé barvě, vchodové dveře zasazeny do niky. Na klenebních pásech je v některých místech dochovaná historická výmalba.