socha Bolestného Krista

Socha Bolestného Krista (budyňskými obyvateli zvaná socha Svatého Syna) stojí severovýchodovýchodně od centra města, na jižní straně staré cesty z Budyně nad Ohří do Píst, již mimo jeho intravilán. Dnes je tato polní cesta vyasfaltována a začíná ihned za železniční tratí, kde odbočuje z dnešní silníce na Roudnici nad Labem (Prahu) k severu a po několika metrech se stáčí k východu. Socha stojí v místech, kde k této cestě dosahuje oplocení areálu továrny Segnor. Před více jak 100 lety byly po stranách sochy vysazeny dvě dnes mohutné lípy, které ji pří pohledu z větší vzdálenosti úplně zakrývají. Jedná se o pískovcovou sochu sedícího Ježíše Krista, v mírně nadživotní velikosti, osazenou na poměrně vysokém hranolovém pískovcovém soklu. Socha je obrácena směrem k městu - k západu. Vlastní socha představuje Ježíše Krista sedícího na blíže těžko identifikovatelném předmětu (pařez, kámen, čí nejspíše kus skály), na hlavě má trnovou korunu, provazem svázané ruce má křížem složené na hrudi, přes ramena má přehozen plášť. Socha je osazena na výrazně profilovaném podstavci, který teprve je se sochou osazen na sokl. Čtyřboký sokl má profilovanou římsu a patku. Dřík má strany ozdobeny zrcadly, která jsou vpředu a vzadu: O Kriste, Synu Boží, jenž lidská utrpení znáš, vyslyš prosby moje, kdykoliv odcházeti budu od sochy Tvé. Opr. L. P. 1905. Před vytesáním tohoto nápisu byly hlavně do tohoto předního zrcadla škrábány různé nápisy (hlavně letopočty) kolemjdoucími lidmi, a to již od začátku 18. století.