rybářská bašta

Objekt bývalé rybářské bašty situované v tělese původní staré hráze rybníka Olšina. Podélné obvodové zdi jsou založeny pod tělesem hráze a štítové zdi jsou zasazeny do násypu hráze. Jde o obdélný objekt z kamenného omítaného zdiva s lokálními cihelnými partiemi a vysprávkami, střecha mansardová, s výrazným námětkem, střecha s přesahem s patrnými zhlavími trámů, kryto převážně eternitovými šablonami, pod nimi ponechána stará krytina - šindele, na střeše umístěna tři cihelná neomítaná komínová tělesa s římsou pod horním okrajem. Pravoúhlé vstupy do bašty jsou situovány v nestejné úrovni terénu na západě a na východě na kratších štítových stranách v prostoru koruny staré hráze. U vstupu na východě je připojen novější dřevěný bedněný přístřešek nad kamenným schodištěm a navazující dřevěný přístřešek nad obvodovým zdivem s otisky po patrně plackové klenbě - zřejmě se jednalo o chlévek nebo jinou užitkovou prostoru u domu, prostor je přístupný pravoúhlým vstupem s kamenným ostěním. Oba navazující bedněné přístřešky se stříškami krytou eternitem, respektive beternitem jsou mladší - přístřešek nad schodištěm pochází patrně z 1. pol. 20. století a navazující přístřešek je ještě mladšího data.