činžovní dům U Houšků

Dům původem renesanční z konce 16. stol. postavil Giovanni Pietro Piscina. Dnešní podoba po barokních a klasicistních přestavbách ze 17., 18. stol. a v l. 1802, 1808 a 1834-52. Dnešní dům stojí v místě domu Lefínského, který byl spolu s rozsáhlou zahradou zakoupen v r. 1592 malostranskou obcí. Zahradu rozparceloval Ulrico Aostallis a stavební parcely, z nichž jednu koupil i stav. G. P. Piscina, byly rozprodány kol. r. 1596. Pův. domek beze stopy zanikl. Piscina na nárožní parcele postavil zřejmě dva renesanční domy, zachované ve dvou skupinách sklepů a obvodových zdech 1. a 2. patra. Při barokní přestavbě byly domky stavebně spojeny. Nárožní parcela trojúhelného tvaru (okosená na již. a severozáp. hraně) je zastavěna dvoupatrovým čtyřkřídlým domem kolem malého pavlačového dvorka. Všechny uliční fasády jsou hladké, svažitý terén vyrovnávají různě vysoké sokly a všechna okna rámují stuhové šambrány. Hlavní devítiosá fasáda se obrací do ul. Jánský vršek, její střední trojosý úsek lehce risalitově vystupuje, na 4. ose zleva je obdélný portál s dvoukřídlými dveřmi, na 1. ose zprava segmentem zaklenuté ostění krámcového vchodu. Do Vlašské ul. se obrací jednoosý úsek fasády, podobně na severozáp. straně v okosení, na které navazuje pětiosá fasáda do Břetislavovy ul. Nároží domu jsou opatřena kamennými patníky. Dům je podsklepen. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/