měšťanský dům

Renesanční dům z konce 16. stol., barokně přestavěný v 2. třetině 17. stol., upravovaný klasicistně. Stejně jako domy sousední byl i tento postaven nejdříve r. 1596 jako renesanční novostavba na pozemku, vzniklém parcelací Lefínovské zahrady, zakoupené v r. 1592 malostranskou obcí. Stavitelem byl první majitel, zedník Petr della Pasquina. Dvoupatrový renesanční dům patřil dispozičně k nejsložitějším a nejzajímavějším v celém bloku. V jádru se zachoval podnes, včetně sklepů, pozoruhodného schodiště a arkádových pavlačí. Ve 2. pol. 17. stol. barokně upraven. V r. 1659 byl dům spojen s protilehlým domem čp. 308/III dnes již neexistujícím prampouchem (oba domy patřily tehdy jednomu majiteli). Na poč. 18. stol. bylo nad sev. polovinou domu přistavěno 3. p., v r. 1766 doplněno 3. p. i nad již. částí. V r. 1869 byl dům přestavěn podle plánů stav. Johanna Schückera. V 80. letech 20. stol. byl jako havarijní pojmut do plánu modernizace celého bloku. Stavební práce byly započaty až po r. 1990. Stejně jako u domů sousedních probíhá obdélná parcela mezi ul. Vlašskou a Břetislavovou. Je zastavěna čtyřkřídlým třípatrovým domem kolem téměř čtvercového dvorku. Uliční fasáda do Vlašské ul. je čtyřosá, do Břetislavovy též čtyřosá. Všechny dvorní fasády obíhaly původně v 1.-2. p. renesanční arkádové pavlače (dnes zčásti prosklené, narušené). Interiéry jsou zčásti klenuté, dochovány záklopové stropy. Podsklepena je přibližně již. polovina domu. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/