dům U Tří červených růží

Až do poloviny 16. století zde byla zahrada. Na počátku 17. st. zde stál malý dům. Ten byl výrazně rozšířen a upraven mezi lety 1652-67, v té době byl patrně upravena i zahrada. 1874 bylo připojeno další křídlo, 1963 postaveno patro zadního stavení. Úzké vstupní průčelí je v rozsahu portálu, nad kterým jsou dvě okenní osy. Fasádu završuje trojúhlený tympanon. Okna mají vykrajovaná pole v parapetu mezi nimi kartuše se třemi růžemi. Průjezd uzavírají mohutná dvoukřídlá vrata s brankou pro pěší a nadsvětlíkem. Na hlavní budovu navazuje levé dvorní a zadní křídlo, která vymezují lichoběžníkový dvorek, čtvrtou stranu dvorku vytváří terasa s balustrami mezi sokly zdobenými vázami a putti (novodobé doplňky)který se otevírá do terasovité zahrady. V interieru domu cenné barokní klenby a pozdně barokní štukové stropy.