Conensovský dům

Renesanční dům z l. 1596-99, s barokními úpravami ze 2. pol. 18. stol. Podobně jako sousední domy vznikal i tento objekt na pozemku někdejší Lefinovské zahrady, zakoupené a rozparcelované malostranskou obcí v r. 1592. Z dvouposchoďového renesančního domu se podnes zachovaly sklepy, obvodové zdivo přízemí, střední hloubková zeď a některé klenuté prostory v přízemí, 1. a 2. p. Ze 3. čtvrti 18. stol. pochází vzhled hl. fasády a salon do Vlašské ul., zaklenutý valeně s pětibokými výsečemi. K větším změnám došlo při stavebních úpravách v r. 1869. Parcela na lehce lehce stoupajícím terénu leží mezi ul. Vlašskou a Břetislavovou. Je zastavěna řadovým trojkřídlým domem, svírajícím při vých. hranici nevelký dvorek, novodobými úpravami zmenšený. Fasáda do Vlašské ul. je třípatrová, čtyřosá. Novodobé 3. p. vyplňují dvě dvojice sdružených oken, posazených na býv. korunní římse. Fasáda do Břetislavovy ul. je rovněž čtyřosá, v přízemí členěná pásovou rustikou. Okna jsou ve všech podlažích uspořádaná do sdružených dvojic. Objekt je zčásti podsklepen. Interiéru jsou zčásti klenuté, dochovány záklopové stropy. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/