dům U Mečířů

V jádru renesanční dům z doby po r. 1596, poč. 18. stol. zvýšen a barokně upraven. Klasicistní úpravy z 1. pol. 19. stol. Jeden z domů v úzkém bloku mezi Vlašskou a Břetislavovou ul., jež vznikly parcelací tzv. Lefínovské zahrady po r. 1592. Prvním majitelem a stavebníkem byl zedník František Marian de Marinis, který zde po r. 1596 postavil nevelký patrový dům. Z renesanční výstavby se podnes zachovalo jádro domu do výše 1. p. - klenuté sklepy (s výjimkou klasicistní klenby středního zadního sklepa), dispozice přízemí, včetně všech kleneb, a 1 p. s klenutou místností v jihozáp. nároží. Po r. 1706 byl dům zvýšen o barokní 2. a 3. p. Při průzkumu v r. 1989 byl ve 2. p. v již. křídle nalezen záklopový malovaný strop s motivem mramorování. Při klasicistních úpravách v 1. třetině 19. stol. bylo vystavěno vřetenové schodiště ve vých. křídle a dvorní fasády byly vybaveny pavlačemi s charakteristickým tyčovým zábradlím. Mírně lichoběžná parcela je zastavěna řadovým třípatrovým domem, který sestává ze tří křídel kolem malého dvorku na záp. straně. Křídla jsou zastřešena na sebe navazujícími sedlovými střechami. Fasáda do Vlašké ul. je pětiosá, přízemí prolamují dva segmentově zaklenuté otvory krámcových výkladců a na střední ose pravoúhlý domovní vchod Fasáda do Břetislavovy ul. je rovněž pětiosá s pravoúhlým kamenným portálkem na střední ose. V interiérech zčásti klenby, místnosti v patrech většinou plochostropé. Dům je z větší části podsklepen. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/