socha císaře Josefa II.

Litinová socha císaře Josefa II., která původně stála za kostelem Cyrila a Metoděje, stojí v současnosti ve výrazně exponované poloze v samém středu obce při silnici Praha-Karlovy Vary. Spolu s podstavcem je oplocena pletivem, uvnitř kterého se nachází upravovaná plocha zeleně. Kompozice je orientována směrem jižním. Vlastní socha je osazena na monumentálním podstavci, jehož sokl je několikrát výrazně odstupněn. Také vlastní dřík podstavce ve tvaru komolého kužele je výrazně členěn a profilován. Na jižní straně je umístěna pamětní deska s nápisem: CÍSAŘ JOSEF II., OSVÍCENECKÝ PANOVNÍK A REFORMÁTOR, VLÁDL 1781-1790. Vlastní socha císaře přibližně v životní velikosti je zobrazena v pozici, kdy levá noha je mírně pokrčena a tak váha těla spočívá zejména na noze pravé. Oproti tomu je pokrčena v bok ruka pravá a v levé ruce, volně natažené směrem dolů je umístěn dekret.